- Reuma

Voetverzorging bij reuma

WAT IS REUMA ?

Reuma is een overkoepelend begrip voor aandoeningen van het menselijk bewegingsapparaat, die NIET het gevolg zijn van letsel, ongeval, neurologische ziekte of aangeboren ziekte. Reumatische aandoeningen verschillen sterk van elkaar, variërend van een beetje pijn of last met bewegen, tot een invaliderende ziekte met veel pijn en veel functieverlies van de gewrichten. Meer dan 70% van mensen met reuma krijgt voetklachten.

De voeten van een persoon met een reumatische aandoening worden aangemerkt als (potentiële)  risicovoeten. Dat wil zeggen:

*Voeten met een verhoogd risico op complicaties ten gevolge van een ziekte of andere oorzaak.*

WAAROM IS GOEDE VOETVERZORGING BIJ REUMA ZO BELANGRIJK ?

De afwezigheid van goede voetverzorging kan leiden tot vermindering van mobiliteit en in sommige gevallen tot ernstige complicaties. Specialistische voetverzorging is belangrijk bij personen met een reumatische aandoening om mogelijke complicaties te voorkomen en de mobiliteit te behouden. 

De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of standveranderingen. Dat geeft juist teveel of te weinig eeltvorming.            

Als reumapatiënt heeft u bijna altijd te maken met ongewenste eelt- en likdoornvorming aan de voeten. Dit heeft te maken met :

 • De veranderde stand van voeten en tenen.
 • Het weefsel onder de bal van de voet dat dunner wordt of verschuift.
 • Schoenen die niet goed (meer) passen.

Ook kunt u last krijgen van veranderingen aan uw nagels. Dit is vaak een gevolg van het feit dat de tenen in de verdrukking komen omdat er (te) weinig ruimte is in uw schoenen. Vaak is er ook een standafwijking van de voet.

DE VOLGENDE NAGELAFWIJKINGEN KUNNEN OPTREDEN :

 • Verkleuringen
 • Verdikte of juist extreem dunne nagels brokkelige nagels
 • Eeltvorming onder de nagels.
 • Ruwe, ondoorzichtige, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels)

WAT KUNT U ALS REUMAPATIËNT ZELF DOEN?

De uitspraak "rust roest" is voor mensen met reuma zeker van toepassing. Het is dan ook goed om dagelijks enkele voetoefeningen te doen en, als het mogelijk is, een half uur per dag te bewegen in de vorm van wandelen of fietsen. Dit is een goede manier om de stijfheid van de gewrichten en spieren tegen te gaan. Bewegen is een goede manier om de spieren voldoende soepel en sterk te maken. Sterke spieren kunnen bijdragen aan het verhogen van de stevigheid van het gewricht.

WAAR KUNT U NAAR TOE VOOR GOEDE VOETVERZORGING?

Voor een pedicurebehandeling van reumatische voeten is specifieke kennis noodzakelijk. Een deel van de ProVoet-pedicures is Medisch Pedicure of heeft het certificaat "Voetverzorging bij Reumapatiënten" behaald. Zij/hij kan u ook adviseren op het gebied van huidverzorgingsmiddelen, druk ontlastende materialen en de keuze van uw schoenen. Indien nodig adviseert de pedicure u om naar de huisarts, specialist en/of een podotherapeut/podoloog te gaan.

ADVIES BIJ DE KEUZE VAN UW SCHOENEN

Door standveranderingen van uw voet, veranderingen aan uw gewrichten en/of het veranderen van het beschermende (vet) weefsel onder de bal van de voet, is het kopen van schoenen niet altijd eenvoudig. Bij de keuze van uw schoenen raad ik u het volgende aan om klachten te voorkomen :

 • Koop uw schoenen bij voorkeur in de (na) middag in verband met het eventuele opzwellen van de voeten.
 • Laat uw  voeten altijd opmeten. Doe dit bij voorkeur in een gespecialiseerde schoenenzaak. De juiste lengte en breedte zijn belangrijk, enige overmaat is wenselijk.
 • Een goede breedte, wijdte en (neus) hoogte van de schoenen zijn belangrijk om extra druk en ongewenste schuifkracht tegen te gaan.
 • De hakhoogte is niet meer dan drie centimeter.
 • Het bovenleer van de schoen moet zacht en soepel zijn.
 • Stiknaden of kleppen geven onnodige drukplekken.
 • Let erop dat er geen harde randen of naden in de schoen zitten.
 • Kies bij voorkeur een schoen met een wreefsluiting zoals een veter- of klittenbandsluiting.
 • De loopzool moet soepel zijn, maar niet te dun.
 • Ook uw kousen en sokken moet goed passen ( zonder naden, draadjes, stopplekken of knellende boorden), bij voorkeur van natuurlijke materialen, zoals bijv. katoen of wol.

Voor meer informatie over REUMA kunt u terecht op www.reumafonds.nl

Pedicurepraktijk Nel van Kolthoorn SINT PHILIPSLANDVERGOEDING DOOR UW ZORGVERZEKERING

Cliënten met reuma hebben meestal recht op een gehele of gedeeltelijke vergoeding van de pedicurebehandeling door de zorgverzekering. De hoogte van de vergoeding staat in uw polis of kunt u nakijken op www.zorgverzekeringwijzer.nl/pedicure-reuma-diabetischpatienten

De pedicure moet wel Medisch Pedicure zijn of een aantekening hebben voor de behandeling van de Reumavoet en ingeschreven zijn in het KRP (het KwaliteitsRegister voor pedicures www.kwaliteitsregisterpedicures.nl

Na de behandeling krijgt u van mij een nota die u aan mij betaald en daarna kunt declareren bij de zorgverzekering.